- 4 personen
- 30 min voorbereiden
- 90 min op de BBQ
Bij ons in het mooie Westland groeien de allerbeste tomaten. Al zouden er Olympische spelen gehouden worden voor het telen van tomaten; gegarandeerd goud, zilver en brons. Gelukkig verkopen een hoop kwekers die prachtige tomaten gewoon in een stalletje naast de kwekerij. Heerlijk om zelf tomatensoep van te maken. Lekker voor bij de lunch met een broodje en een heerlijk blond biertje. Bijvoorbeeld de nieuwe Biondo van Brouwerij Bello!
Dit heb je nodig:
- 1 kilo rijpe tomaten in grove stukken gesneden
- 2 kleine rode uien in grove stukken gesneden
- 2 rode pepers. Zaadlijsten verwijderen
- 4 tenen knoflook. Gesnipperd
- 5el balsamico azijn
- zout
- olijfolie
Steek de bbq aan. We gaan direct grillen op 175 graden. Snijd de tomaten in grove stukken. Haal de zaadlijsten uit de pepers. Doe alles in een braadslede of een aluminium bakje. Besprenkel alles goed met olijfolie en doe er een goede snuf zout overheen. Niet te zuinig met je zout. Het kan best wel wat hebben.
Doe een klein beetje rookhout op je hete houtskool. Gebruik het liefste rookhout van fruitbomen. Anders krijg je snel een te bittere smaak aan je soep. Dat willen we niet. Zet je bak met tomaten en pepers voor een half uurtje op de bbq.
Na een half uur mogen je tomaten er af. Zorg dat je nu indirect kan gaan grillen op 125 graden. Zet een pan op de bbq. Doe wat olijfolie in je pan. Doe er ook direct de rode ui in en de geperste knoflook. Na 5 minuten de balsamico azijn er bij. En na 5 minuten kan je de bak met tomaten en pepers er ook bij doen. Laat dit allemaal nog een uur pruttelen.
Zet ondertussen je oven aan, en bak een broodje af zoals op de verpakking staat omschreven.
Haal je pan van de bbq. Nu is het tijd om je soep te pureren. Ik heb het in een blender gedaan.
Dit kan natuurlijk ook prima met een staafmixer. Haal de soep door een zeef. Daardoor hou je echt een superzachte heerlijke tomatensoep over.
Schenk een lekker biertje voor jezelf in, proost!