Spareribs

  • 4 personen
  • 24 uur marineren
  • 6 uur BBQ
  • Indirect grillen 110 graden

Als je BBQ zegt is het eerste wat er bij mij opkomt; Spareribs! Je kan van die voorgegaarde dingen in de supermarkt halen, maar een beetje Koning-BBQ maakt ze natuurlijk gewoon zelf. 

De 3-2-1 in methode is de makkelijkste manier om ze te laten garen. 3 uur garen, 2 uur ingepakt, 1 uur aflakken. Ik hou zelf liever 2 uur, anderhalf uur, 3 kwartier aan. Alleen dat klinkt voor geen meter, dus we houden het maar op de; 3-2-1 methode. 

Dit heb je nodig:

  1. 5 kilo Iberico Spareribs.
  2. Roomboter
  3. Appelsap

Voor de marinade:

  1. 400ml Ketjap Manis
  2. 1el Knoflookpoeder
  3. 1el Uienpoeder
  4. 4el Lichte basterdsuiker
  5. ½el 5 kruidenpoeder
  6. 1el Zeezout
  7. 1tl Versgemalen peper

Eerst moet je de spareribs ontvliezen. Aan de onderkant van je spareribs zit nog een vliesje. Door de onderkant van een lepeltje tussen het bot en dit vlies te zetten kan je dit los halen. Trek het vervolgens los. Tip van mij, pak een keukenpapiertje. Daarmee trek je het vlies het makkelijkste los, dan heb je een beetje grip op het vliesje.

Ik heb 5 grote ribs deze keer. Om ze een beetje makkelijk te verwerken heb ik ze door de helft gesneden. 2 halve ribs in een zak, 200 ml marinade erbij en de zak vacumeren. Je kan dit ook in een ziplock zak doen. Al kan ik echt iedereen van harte een vacumeermachine aanraden. Als iemand aan me vraagt wat de handigste bbq accessoires zijn dan staat met stip op 1 een goed gevulde koelkast met bier bij Kapitein Bier vandaan, op 2 een behoorlijke bbq tang, op 3 een convectorplaat of heat defelector en op 4 een vacumeermachine.

De ribs heb ik 24 uur laten marineren. Langer marineren kan prima. Korter zou ik niet doen.  

Steek 6 uur voor je wil gaan eten de bbq aan. Zorg dat je indirect kan grillen op 110 graden. Haal de spareribs uit de marinade. En als je bbq op temperatuur is, kunnen ze er op. Na een uur of 2 kan je ze er vanaf halen. We gaan nu de spareribs inpakken in aluminiumfolie. Pak elke strip apart in, doe er wat roomboter bij, en een goede scheut appelsap. De ribs kunnen weer terug de bbq op voor een uur op 110 graden.

Nu is het eindelijk zo ver om je ribs te gaan af lakken. Pak een kwastje, en smeer de spareribs van onder en boven lekker dik in. Ik probeer altijd een paar verschillende sauzen te gebruiken voor de variatie. Als je dit gedaan hebt, kunnen ze weer terug de bbq op voor de laatste 3 kwartier. De saus karamelliseert nu mooi op je vlees.

Het duurt even, maar dan heb je ook wat! Serveer je spareribs lekker met een beetje patat, coleslaw en een lekkere Tripel. Bijvoorbeeld die van Dutch Bargain

Proost he!

Ouder bericht
Nieuwer bericht
Sluite

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Ben je 18 jaar of ouder?

Door op de onderstaande knop te drukken geef je aan dat je 18 jaar of ouder bent.

Zoek

Hoofdmenu

Winkelwagen

Jouw winkelwagen is leeg
shop